Sağlıklı Beslenme ve Kalıcı Kilo Verme

Sağlıklı beslenme vücudumuzu oluşturan hücrelerin doğru ve düzenli çalışabilmesi için gerekli olan besin öğelerini (karbonhidrat, protein, yağ vitamin, mineral ve su) yeterli ve dengeli miktarda almasıdır. Vücudumuzun tüm bu besin öğelerine ihtiyacı vardır ve çalışabilmesi için gerekli olan enerjiyi karbonhidrat, protein ve yağlardan sağlar. Bu besin ögelerinin günlük alım düzeyleri bizim için çok önemlidir. Her bireyin kendine özgü enerji gereksinimi vardır. Ayrıca bireylerin günlük alması gereken vitamin mineral oranları da farklılık göstermektedir. Tüm bu besin ögelerinin yetersiz alınımıyla vücutta sadece zayıflama değil birçok hastalığa da yatkınlık meydana gelir.

Yetersiz ve dengesiz beslenmenin sağlık üzerine etkileri ise kısaca şu şekilde
• Büyüme gelişme geriliği meydana gelir. Büyüme çağında zekâ gelişimini olumsuz etkiler.
• Hastalıklara direnç azalır.
• Üreme fonksiyonları etkilenir.
• Okul ve çalışma hayatındaki başarı azalır.
Beslenme bizim için anne karnında başlar, bebeklik, çocukluk, yetişkinlik , hamilelik, ve yaşlılık boyunca devam eder. Yani yeterli ve dengeli beslenmenin kişinin sağlığı açısından oluşturduğu önemi anlamamız gerekir. Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için sağlıklı bir vücut ve bunun içinde sağlıklı ve dengeli beslenmek şarttır. Önemli olan kısım ise sağlıklı ve dengeli beslenmeyi alışkanlık olarak kazanabilmektir. Ancak bu şekilde sağlıklı kilo verilip, verilen kilolar korunabilmektedir.
Peki sağlıklı beslenmek ve kilo vermek için ne yapabiliriz?
1. Öncelikle günlük ne kadar kalori almanız gerektiğini öğrenmeniz gerekir. İdeal kiloda kalmanızın tek yolu yediğiniz besinlerden aldığınız kalori ile harcadığınız enerjinin birbirine eşit olmasıdır.
2. Sağlıklı beslenme ve vücut ağırlığının korunması için öğün atlamadan oluşturulmuş bir yemek düzeni altın kurallardan biridir. Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalıdır.
3. Bilinçsizce yapılan diyetlerde en sık karşılaşılan hataların başında ekmeği sofradan tamamen kaldırmak geliyor. Oysa günlük enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan tahıllar, sağlıklı beslenmede önemli bir yere sahiptir. Öğünlerinize tam tahıl ürünlerini ekleyiniz.
4. Günlük en az 2-2,5 l su için. Şeker içeriği yüksek içeceklerden uzak durmaya çalışın. Her saat başı 1 bardak su içerseniz zamanla alışkanlığınız haline gelir ve su tüketiminizi artırırsınız. Sıcak havalarda ve yoğun egzersiz yaptığınızda daha çok su içmeye özen gösterin.
5. Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir, cacık gibi besinlerden her gün mutlaka tüketin.
6.Tabaklarınızı değişik sebze ve meyvelerle renklendirin. Günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin.
7. Doymuş yağ, şeker, hazır ürünler, paketli gıdalar, aşırı tuz tüketiminden kaçının.
8. Büyük porsiyonlardan kaçının. Doyduğunuz zaman çatalı veya kaşığı bırakın, tabağınızı bitirmeye zorlamayın. Yemek yerken telefon, televizyon gibi etkilerden uzak durun.
9. Uyku düzeninize dikkat edin. Daha az uyumak daha fazla kalori alımına sebep olabilir.
10. Her gün mutlaka egzersiz yapın. 2 saatten fazla hareketsiz kalmamaya çalışın. Mümkün olan her fırsatta yürümeye özen gösterin.