Kuru İğne Tedavisi Nedir?

“Kuru iğne yöntemi” kas iskelet sistemi hastalıkları ve bu hastalıklara bağlı oluşan ağrı ve hareket kısıtlılıklarının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Tedavide ince enjeksiyon iğneleri kullanılır ve bu iğneler ilaç içermez. Kasta oluşan sertleşmeler, iğnenin mekanik etkisinden faydalanılarak giderilmeye çalışılır.

Kuru İğne Tedavisi Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Boyun, sırt ve bel ağrısı
Baş ağrısı
Fibromiyalji
Ağrılı kas spazmları
Tenisçi ve golfçü dirseği
Omuz ağrıları ve hareket kısıtlılığı
Bilgisayar kullanımına bağlı ağrı
Duruş bozukluğuna bağlı ağrı
Miyofasiyal ağrı sendromu
El, dirsek, omuz, topuk ve kasık tendinitleri
Siyatik ağrısı
Spor yaralanmaları ve rehabilitasyonu

Kuru İğne Tedavisi Nasıl Yapılır ve Akupunktur Tedavisinden Farkı Nedir?
Akupunktur iğneleri tedavide kullanılsa da bu yöntem, akupunktur uygulamasından farklı bir yöntemdir. Akupunktur uygulamasında olduğu gibi standart uygulama noktaları yoktur İğne kaslardaki ağrıya neden olan halk arasında kulunç olarak ta bilinen “tetik noktalara” batırılır ve birkaç saniye beklenilir. Bu sayede spazmın çözülmesi, tetik noktaların gevşemesi hedeflenir. İlaç içermeyen bir uygulama olduğu için alerji, ilaç etkileşimi gibi yan etkiler oluşmaz. İşlem sırasında kuru iğnelemeye bağlı ağrı duyulması, iğneler ince olduğu için genellikle minimaldir; bu ağrı duyma durumu da tetik noktaların hassasiyetine ya da kişilerin ağrı eşiğine bağlıdır. Bazı hastalar işlem sırasında hiç ağrı duymadıklarını da ifade etmektedirler.

Kuru İğne Tedavisinin Seans Sıklığı ve Sayısı Nasıl Olmalıdır?
Genellikle haftada 1-2 seans uygulama yapılır. Toplam seans sayısı genellikle 3-5 seans şeklinde hastanın hastalığı, şikayetlerinin başlangıç süresi ve iyileşme periyoduna göre değerlendirilir. Bazı  hastalarda 1-3 seans yeterli olurken bazı hastalarda hastalığın şiddeti ve durumu ile ilgili olarak nadiren 8-10 seans uygulama da yapılabilmektedir. Kuru İğne Tedavisinde ve Sonrasında

Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kuru iğne tedavisi, iğne ile yapılan bir tedavi olduğu için bu uygulamayı; alanında uzman, tetik nokta yerleşimini iyi bilen hekimlerin yapması gerekir. Doğru uygulamalarla kuru iğne tedavisinin etkinlik oranları oldukça yüksektir. Başka tedavilerle birlikte ya da tek başına kullanılabilir. Kuru iğne tedavisi sonrası germe ve eklem hareket açıklığı egzersizlerinin kombine edildiği bir egzersiz programının hastaya öğretilip günlük uygulanması tedavinin etkinliğini arttırır. Steril iğnelerle yapılan uygulamadan birkaç saat sonra banyo yapılabilir, uygulama yerinin kapatılmasına gerek yoktur.