Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması (tinnitus), Latince "çınlamak" anlamına gelen "tinnire" kelimesinden türetilmiş bir tıbbi terimdir. Bireyin, bir ya da her iki kulağında ya da kafasında, ara ara ya da sürekli duyduğu cırcır böceği sesi, kuş sesi, ıslık sesi, metale vurulurmuş gibi bir ses ya da zil sesi olarak tanımladığı, bazen dışarıdan da duyulabilen bir ses duymasıdır. Kulak çınlaması hafif ve yüksek şiddetli gelişebiliyor. Hafif şiddetli çınlamalar özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda duyulabiliyor. Yüksek şiddetli çınlamalar ise hemen hemen her ortamda duyulabiliyor.  Tedavi edilmeyen kulak çınlaması bir süre sonra kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına kadar giderek depresyona girmesine neden olabiliyor.   Tinnitus, tek başına bir hastalık ismi değil, işitme sistemindeki bir bozukluğun işaretidir. Kulak çınlamaları temelde iki ana başlık altında incelenmektedir. Bunlar: Objektif çınlamalar: Başkaları tarafından da duyulabilen çınlamalardır. Subjektif çınlamalar: Sadece hasta tarafından duyulan çınlamalardır. Objektif çınlamalı hastalar, çınlama hastalarının çok küçük bir kısmını oluşturur ve bu grupta çınlama sebebi tespit edilebilir ve tedavisi mümkün olabilir. Subjektif çınlamalı hastalar ise çınlama hastaların çok büyük bir kısmını oluşturur. Bu tür çınlamanın tedavi edilmesi daha zordur.  

Kulak Çınlaması Nedenleri Nelerdir?

Kulak çınlaması genel olarak iki grupta incelenir. Birincisi nabız atımına benzer bir tempoda hissedilen çınlama diğeri ise nabız atımına benzemeyen, bağımsız çınlama olarak tanımlanabilir. Nabız atımına benzeyen kulak çınlaması genellikle baş veya boyun damarlarında meydana gelen bir problemin belirtisi olarak değerlendirilir. Damar tıkanıklığı, yapısal bozukluklar ya da damarsal tümörler bu kulak çınlamasına neden olabilir. Nabız atımına benzemeyen bağımsız kulak çınlaması ise genellikle bir işitme probleminin habercisidir. Ancak bazı durumlarda işitme problemi yaşamayan kişilerde de meydana gelebilir. Akustik Nörinom ya da Meniere gibi altta yatan bir hastalığa bağlı olarak gelişebilen bu kulak çınlaması; gürültüye maruz kalma, kulağa toksik ilaç uygulaması veya kulak travması gibi nedenlerden de kaynaklanabilir. Kulak çınlamasının nedenlerini saptayabilmek için ayrıntılı tanılama ve işitme testi yapılmalıdır. Eğer çınlama şikayetine işitme kaybı da eşlik ediyorsa iç kulağın manyetik rezonans (MR) yöntemi ile detaylı şekilde görüntülenmesi gerekebilir. İşitme kaybının eşlik etmediği, nabız atımına benzer tempoda hissedilen kulak çınlamaları damarlardan kaynaklanan bir rahatsızlığa işaret ediyor ise anjiyografi gibi detaylı görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

Kulak çınlaması neden olur sorusuna yanıt verecek diğer tıbbi durumlar şunlardır:
  Yaşa bağlı işitme kaybı Orta kulaktaki kas spazmları İşitme ve dengeyi etkileyen iç kulak rahatsızlığı olan Meniere hastalığı Yüksek tansiyon Yüksek kolesterol Baş ve boyun yaralanmaları Temporomandibular eklem bozuklukları Kulak kiri fazlalığı  

Kulak Çınlaması Tedavisi
Kulak çınlamanız devamlılık kazanmış ve artık sizi iyiden iyiye etkilemeye başlamışsa hiç vakit kaybetmeden KBB uzmanına başvurmalısınız. Kuşkusuz, kulak çınlamasının onlarca nedeni vardır ve net bir tanı konulması için çeşitli tetkikler gerekir. Devamlılık kazanan kulak çınlaması için, öncelikle bireyin öyküsü ve muayene bulguları çok önemlidir. Yapılacak işitme testleri ve MR gibi radyolojik testler ve ABR, yani beyin sapı uyarılmış potansiyellerinin ölçümü, tanı konulması için kritik görev üstlenir. Bu taramalardan sonra çınlamayı ortadan kaldırabilecek bir hastalık saptanır. Ardından kulak çınlaması tedavisi başlar.  

Kulak çınlaması nasıl geçer?
Klasik tedavilerle kulak çınlaması tedavisi her ne kadar sınırlı kalsa, ilaçlar verimli sonuç vermese de son gelişen tedaviler ve tıptaki yenilikler bu tabuyu yıkmıştır. Yıllar önce doktorların 'bununla yaşamayı öğren,' dediği kulak çınlaması son yıllarda tedavi edilebilir hastalıklar içine girdi. Peki, kulak çınlaması diğer ismiyle Tinnitus tedavisi için geçmişten bu yana kullanılan bilimsel yöntemler neler? Kulak çınlamasına çare olan yöntemleri aşağıda kısaca sıraladık:

Klasik ilaç tedavisi
Yıllar öncesinde çokça kullanılan ilaç tedavisi son yıllarda pek karşımıza çıkmayan bir yöntem. Konu ile ilgili ilaç çalışmaları devam etse de hali hazırdaki ilaçlar sonuç vermediği için bu yöntem şu an kullanılmamaktadır.  

İşitme cihazları
İşitme cihazları hem duyma zorluğu çeken bireylerde duyma problemini çözer hem de kulak çınlamasını giderebilir. İşitme cihazları genel olarak ortamdaki sesleri yükselterek kulağa aktarır. Bu da tinnitus hastasının seslere odaklanmasını sağlarken, daha fazla duyabildiği için stresini azaltır. Stres ile kulak çınlamasının dolaylı bir ilişkisi olması nedeniyle de stres azaldıkça kulak çınlaması da yok olur.  

Maskeleyiciler
İşitme cihazı görünümünde olan maskeleyiciler, duyma kaybı olmayan kişiler içindir. Ses yükseltme fonksiyonları olmayan maskeleyiciler, kısık bir uğultu sesi çıkararak bireyin dikkatini çınlama sesinden uzaklaştırır. Bir anlamda geçici olarak sesi baskılarlar. Bu teknik popülaritesini son zamanlarda yitirdi ve bu yöntemin yerini işitme cihazlarına entegre edilen maskeleyiciler aldı.  

Maskeleyici özellikli işitme cihazları
Maskeleyici özellikli işitme cihazları, kulak çınlaması ile birlikte işitme kaybı olan bireyler için etkin çözüm yöntemidir. Maskeleyici özelliği olmayan işitme cihazları yalnızca ortam seslerini artırır. Dolayısıyla sessiz ortamlarda kulak çınlamasına herhangi bir etkileri görülmez. Maskeleyici entegreli işitme cihazı ise sessiz ortamlarda, yumuşak bir ses üreterek, hem daha iyi duymayı sağlar hem de tinnitusu azaltmayı başarır. Kulak çınlaması bu cihaz takıldıktan sonra kaybolur.  

KULAK ÇINLAMASI OLAN HASTALARA TAVSİYELER
*Kafein içeren ürünler ( kola , nescafe, vb. ) mümkün oldukça az tüketin *Uykunuzu düzenli uyuyun, uykuyu getiren ürünler (kefir, yoğurt, muz vb. ) ürünleri tüketin. Gece geç saatlere kadar oturmayın. (11:00/07:00) arasını uykuda geçirin *Gece sessiz ortamda çınlamayı daha az duymak için bulunduğunuz odada (fon müziği, tv, radyo vb.) hafif şekilde ses oluşturun *Geceleri çınlamama çok çok rahatsız ediyorsa (kulaklık, radyo) ile hafif şiddetle rahatlatıcı müzik dinleyin *Gürültülü ve stresli ortamlardan uzak durun *Yüksek yastıkta yatın *Düzenli günlük yürüyüşler yapın